Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră
 
Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră
Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei”

 

 

     Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei” - 2016


     Studenţi şi absolvenţi ai UAB, elevi în clasele terminale de liceu, cadre didactice, angajaţi, angajatori, reprezentanţi ai mediului public şi privat au participat, în perioada 9-11 noiembrie 2016, la cea de-a patra ediţie a conferinţei "Managementul carierei", la Universitatea ,,1 Decembrie 1918,, din Alba Iulia.

 

     Pe parcursul a trei zile, cariera a fost subiectul principal al discuţiilor, dezbaterilor, prelegerilor şi întâlnirii cu angajatorii, derulate în cadrul programului evenimentului.

 

     În prima zi a conferinţei s-au desfăşurat ateliere cu tematică motivaţională, învăţare non-formală, carieră, antreprenoriat, respectiv: Atelierul "Dezvoltarea personală si succesul profesional: a face, a privi, a gândi", a planifica, susţinut de către Ovidiu Panaite, trainer; Atelierul "Vrei să fii fericit? Fii recunoscător!", susţinut de către Valeriu Stânea, antreprenor; Atelierul "De ce nu îmi spune şi mie cineva?! Kit de supravieţuire în mediul profesional", susţinut de către Andreea Groza, trainer; Atelierul "De vorba cu tine, despre primii paşi în carieră!", susţinut de către Larisa Dragolea, trainer, consilier orientare privind cariera; Atelierul "Gândirea şi abilităţile unui antreprenor inovativ!", susţinut de către Alexandru Roja, Director executiv Startup Transilvania Cluj Napoca.

 

     În cea de a doua zi a conferinţei au fost susţinute trei prelegeri, de către invitaţii Dan Sărmăşan (Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Agra"S), Sendy Ţălnar (Manager la propriul club de sport din orasul Alba Iulia „Sendy Club"), Cezar Grigoriu (Trainer, public speaker, autor al lucrărilor: „Managementul deciziei" şi „O profesie plină de respect şi emoţii").

 

     Cei trei invitaţi au împărtăşit celor prezenţi propriile experienţe şi modul în care au reuşit să îşi construiască o carieră. Prelegerile au avut un impact major în rândul tinerilor, care au plecat cu promisiunea că vor fi prezenţi şi la ediţia următoare.

 

     Cezar Grigoriu s-a aflat pentru a treia oară la Alba Iulia, în calitate de invitat al Conferinţei Managementul Carierei, declarând că îi place foarte mult oraşul şi atmosfera de aici şi că va veni de fiecare dată când va fi invitat.

 

     A treia zi a acestui maraton dedicat carierei a avut în program o masă rotundă la care au participat angajatori, studenţi, elevi, profesori, cu tema: Universitate - absolvent- angajator. Modele de succes în carieră în comunitatea albaiuliană, moderată de Dorin Sava, director Executiv Fundaţia Comunitară Alba. Discuţiile generate au fost constructive, generatoare de soluţii, dar şi propuneri venite din partea angajatorilor, pentru a creşte gradul de angajabilitate.

 

     O contribuţie deosebită în buna derulare a activităţilor conferinţei a avut grupul de voluntari CICOC-UAB, format din studenţi şi masteranzi ai mai multor specializări din Universitate, care au avut şansa să experimenteze organizarea unui eveniment de amploare.

 

     Conferinţa a fost organizată de către Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră al Universităţii „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia (CICOC-UAB), în parteneriat Consiliul Judeţean Alba, Centrul Europe Direct Alba Iulia, Fundaţia Comunitară Alba, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba, Alumni UAB, Liga studenţilor din UAB.


 

 

 

     Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei” - 2015


 

     În perioada 4 - 6 noiembrie 2015, la Universitatea „1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei. Evenimentul a ajuns la a treia ediţie şi s-a bucurat de un real succes în răndul studenţilor şi elevilor participanţi.

 

     Prima zi a conferinţei a cuprins trei workshop-uri, respectiv:

     - De pe băncile universităţii către profesionalism şi performanţă”Workshop dedicat studenţilor, invitat: Dl. Tiberiu Ţăran, Director General al Hotelului „Cetate” din Alba Iulia; 

     - „Reconversia profesională: realitate sau vis? Model de bună practică”speaker: Dna. Laura Popescu, personal trainer;

     - „Workshop despre primii paşi spre succesul în carieră”, trainer: Dl. Felix Crişan, Co-fondator Netopia.

 

     În a doua  zi studenţii au avut şansa să audieze, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, prelegeri ale unor recunoscuţi specialişti în domeniul resurselor umane şi antreprenoriat, respectiv:

     - Ing. dr. Ioan Popa, Director General, TRANSAVIA S.A.; 

     - Iulia Săvuţiu, manager resurse umane, S.C.Verla SRL, Freelancer;

     - Dr.ing. Adrian Gherasin, Manager Mentenanţă,  Oana Tatiana, Manager Resurse Umane, Star Transmission Cugir; 

     - Felix Crişan, Co-fondator Netopia; Compania IPEC, Claudia Bica, Şef Departament Resurse Umane.

     La conferinţa din acest an au luat parte peste 500 de participanţi (similar cu numărul participanţilor ediţiei de anul trecut), în cea mai mare parte studenţi ai Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, de la toate facultăţile şi specializările existente, dar şi elevi din anii terminali de la liceele din municipiul Alba Iulia.

 

     A treia zi a cuprins o sesiune plenară de prezentare a unor lucrări ştiinţifice în domeniul managementului carierei, sesiune care a debutat cu prezentarea Municipiului Alba Iulia pentru invitaţii din ţară şi din străinătate, moment realizat de către Conf.univ.dr. Mihai Gligor, Director al Departamentului de Istorie al UAB.

   Un punct însemnat din programul din acest an a fost masa rotundă cu tema: Parteneriatul Universitate-absolvent-angajator. Modele de succes în carieră în comunitatea albaiuliană, la care au participat studenţi, absolvenţi, angajatori, cadre didactice, precum şi toţi cei interesaţi.

     Ca şi la ediţia de anul trecut, această masă rotundă a beneficiat de implicarea membrilor Asociaţiei Alumni UAB şi a fost moderată de către Dl. Drd. Lucian Docea, manager proiect, bun cunoscător al pieţei muncii din zilele noastre, colaborator constant al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pe parcursul ultimilor ani.

     Ultima activitate a conferinţei a fost  teleconferinţa „Helping clients make better career decision”,destinată specialiştilor în consiliere vocaţională, susţinută de către Dl. Prof. Itamar Gati, Phd., Hebrew University, Israel, eveniment la care au participat consilieri şcolari căt şi alte persoane implicate în problematica consilierii în carieră. 

 

 

 

     Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei” - 2014


 

     În perioada 5 – 6 noiembrie s-a derulat, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, cea de a doua ediţie a Conferinţei „Managementul Carierei”, unde speakeri de renume şi modele de urmat în dezvoltarea unei cariere profesionale au vorbit celor peste 500 de persoane prezente despre dezvoltare, evoluţie şi succes în carieră.

 

     Deşi aflată la doar a doua ediţie, formatul acestei manifestări a început să prindă contur şi să îşi segmenteze un public ţintă, format din studenţi, elevi în anii terminali, angajaţi şi angajatori, organisme publice, interesate de ceea ce înseamnă dezvoltare personală şi management al carierei.

 

     După prima zi a conferinţei, în care speakerii Marius Ghenea, Nicuşor Ruiu, Cezar Grigoriu şi Cristian Oneţiu au susţinut prezentări în faţa celor prezenţi, bilanţul a fost unul peste aşteptări, lucru dovedit de receptivitatea publicului prezent şi solicitările unor agenţi publici şi privaţi de a se implica în organizarea celei de a treia ediţii, care se va derula în anul următor.

 

     A doua zi a conferinţei, conform programului, a constat în derularea a trei workshop-uri, respectiv:

     - „Primul pas spre cariera mea!”

     - „Managementul Carierei începe încă din liceu şi din facultate!”

     - „Convergenţe calitative ale învăţămăntului superior în domeniul economic cu piaţa muncii”.

 

     Toate cele trei teme propuse au suscitat interesul celor prezenţi, singurele constrăngeri au fost cele legate de timp, care s-a dovedit a fi insuficient pentru dezbaterile ulterioare pe care le-au generat.