Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră
 
Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră
Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei”

 

 

Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei” - 2020

 

Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră al Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC-UAB) a organizat în perioada 17-19 noiembrie a.c. cea de-a VIII-a ediţie a Conferinţei „MANAGEMENTUL CARIEREI”.

Devenit deja tradiţie în UAB, evenimentul este dedicat studenţilor, absolvenţilor, elevilor de liceu în clasele terminale precum şi tuturor celor interesaţi de latura dezvoltării personale şi a carierei. În acest an, manifestarea s-a bucurat de sprijinul partenerilor constanţi:  Consiliul Judeţean Alba, Fundaţia Comunitară Alba, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba, Liga Studenţilor UAB, Societatea Antreprenorială Studenţească (SAS UAB), şi CNFIS - prin implementarea proiectului „SAS UAB - Promotor al spiritului antreprenorial"- CNFIS-FDI-2020-0061.


Toate activităţile, atelierele şi prezentările s-au desfăşurat pe Platforma Zoom.

 

 

Au participat studenţi UAB cât şi din alte universităţi din ţară, elevi de liceu şi absolvenţi ai Universităţii. Prezenta ediţie a avut un ecou şi un succes deosebit, platforma înregistrând de-a lungul celor trei zile un număr de 847 conectări la activităţile din program.


Programul primei zile i-a avut drept invitaţi pe:

Radu CRISTIAN, Director naţional de vânzări, TRANSEURO, care a împărtăţit informaţii din experienţa sa şi a oferit recomandări utile pentru viitoarea carieră;

Costin DEDU, Preşedinte Asociaţia de Tineret IMAGO MUNDI care a dezbătut subiectul „Timp personal, Detox Digital şi învăţare”, iniţiindu-i pe cei prezenţi dincolo de ecrane în tainele Aplicaţiei Mentimeter, un foarte interesant soft interactiv de prezentare;

Nicolae MOLDOVAN, Policy Advisor for Cohesion Policy, Regional Development & Budget · ‎European Parliament, City Manager Alba Iulia (2012-2019) a întregit seria prezentărilor primei zile, a răspuns participanţilor la întrebările primite despre activitatea profesională şi le-a oferit câteva sfaturi pentru carieră, izvorâte din convingerile sale personale: “Pentru mine, caracterul este cea mai preţioasă resursă care contează întru-un raport profesional; Investiţi în cărţi, cunoaştere şi noi competenţe (de comunicare, lingvistice, digitale & tech, creative, civice etc.); Urmaţi sfaturile unor oameni care au făcut ceva în viaţă şi pot arăta cu pasiune acest lucru; Accesaţi cercuri profesionale consacrate de valoare, recunoaştere, deschidere; Dezvoltaţi-vă o carieră independentă de resursele familiei şi evoluaţi pe picioarele voastre în viaţă; Selectaţi şi bucuraţi-vă de prieteni apropiaţi care vă ridică, vă dau energie şi nu care vă trag în jos şi vă descurajează; Viaţa personală trebuie să fie un motiv de armonie şi suport vieţii profesionale; Împlinirea în carieră este când simţi că ceea ce ai realizat face pe cineva fericit, transformă, schimbă şi dezvoltă ceva; Livraţi calitate şi bunătate, la timp şi responsabil; Luaţi decizii informate; Vizualizaţi-vă viitorul profesional pe termen lung şi rămâneţi consecvenţi obiectivului; Creşteţi organic şi nu ardeţi etape determinante.”

 

Alături de cele prevăzute în programul anunţat, participanţii au mai avut parte de o prezentare interactivă în domeniul comunicării, susţinută de Dl. Conf.univ.dr. Ovidiu PANAITE, în calitatea sa de consilier orientare în carieră.

 

A doua zi de activităţi a avut în program doi invitaţi psihologi. Primul atelier interactiv cu tema „Cum să ne gestionăm starea de stress într-o situaţie de criză”, a fost susţinut de către Cosmin BARA. Atelierul a fost dedicat tuturor celor care au fost curioşi să afle, la modul concret, cum să îşi activeze resursele interioare astfel încât să fie capabili să îşi gestioneze starea de a fi în condiţiile unei crize generalizate.

Al doilea atelier interactiv cu tema „Atelier interactiv: Cariera – între mit şi realitate” a fost susţinut de către Florin BADALE, Psiholog. Au fost dezbătute principalele mituri existente cu privire la carieră şi au fost identificate soluţii la problemele ridicate de către participanţi.

 

 

A treia zi de conferinţă a reunit doi invitaţi. Prima prezentare a fost derulată de către Cosmina NOAGHEA, Consultant Talent Management, Asociaţia ASCENDIS, care a oferit informaţii practice legate de carieră, resurse umane, motivare şi motivaţie şi a prezentat auditoriului un instrument de orientare în carieră, utilizat la nivel internaţional.

A doua prezentare a fost derulată de către Iulia MUNTEAN, Psiholog în cadrul CICOC-UAB şi a constat într-un atelier interactiv de consiliere cu tema: „Despre anxietate şi alternative de emoţii sănătoase în contextul actual”, care a venit în ajutorul celor prezenţi cu prezentarea metodelor de înlăturare a anxietăţii şi modalităţi de atragere a unor emoţii constructive, atât de necesare în această perioada şi nu numai.

 

 

Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei” - 2019

 

Conferinţa Managementul Carierei este o manifestare  dedicată studenţilor, absolvenţilor, elevilor din clasele terminale de liceu precum şi tuturor celor interesaţi de latura dezvoltării personale şi a carierei şi de a interacţiona direct în cadrul sesiunilor de întrebări şi răspunsuri cu invitaţii prezenţi. In acest an programul a inclus ateliere şi prezentări interactive, precum şi prelegeri publice, conform următorului desfăşurător:


Miercuri, 20 noiembrie, Ateliere interactive de dezvoltare personală

 

09:30-11:30, Sala Consiliul de Administraţie

Atelier interactiv

Este stima de sine relevantă pentru carieră?

Trainer: Iulia Muntean, Psiholog CICOC UAB

 

10:00-12:00, Sala Stefan Apor

Atelier interactiv Self-management: 5 abilitaţi fundamentale pentru dezvoltarea personala si profesionala

Trainer: Ovidiu Panaite, Consilier orientare carieră

 

12:00-14:00, Sala Consiliul de Administraţie

Atelier interactiv  Start în antreprenoriat! oportunităţi şi provocări.

Trainer: Dan Puşcău, Owner Florida Construct

 

Joi, 21 noiembrie, Locaţia: Amfiteatrul A9

09:30-10:00 Deschiderea Prelegerilor Publice

10:00-11.00    Oana Piper

                        Manager Resurse Umane, Solina Romania

11:00-12:15    Lucian Cramba

                        Co fondator al aplicaţiei BeeZ

12:15-13:15    Adrian Roşian

                        Business Owner - WhiteCity Code

 

Vineri, 22 noiembrie

 

09:30-11:30, Sala Aula Mică

Atelier dezbatere organizat de Consiliul Judeţean Alba,

Beneficii ale politicii europene de coeziune în ţara/regiunea noastră

Let’s Get together 4 cohesion!

***eveniment recomandat cu preponderenţă domeniilor: tehnic, economic, administrativ

 

12:00-14:00, Sala Senatului

Atelier de Public Speaking

Trainer: Asist. univ. drd. Alin Tomuş

 


Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei” - 2018


În perioada 26-28 noiembrie 2018 la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a desfăşurat a VI-a ediţie a Conferinţei Managementul Carierei, cel mai mare eveniment anual de dezvoltare personală şi carieră, desfăşurat în cadrul UAB, conferinţă organizată de Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră (CICOC-UAB). Această ediţie a beneficiat atât de suportul partenerilor constanţi ai evenimentului: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Fundaţia Comunitară Alba, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba, cât şi de sprijin din partea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior. De-a lungul celor trei zile, participanţii au participat la prelegeri publice, ateliere interactive şi workshop-uri.

 

Evenimentul a avut următorul desfăşurător:

 

Luni, 26 noiembrie:

·         09:00-11:00, Sala Senatului, Atelier interactiv ”Totul trebuie să fie perfect!” - motto-ul imperfect pentru o carieră de succes, trainer: Iulia Muntean, Psiholog CICOC UAB;

·         12:00-14:00, Sala Senatului, Atelier interactiv Către succes în carieră prin voluntariat şi nonformal, Trainer: Carmen Sicoe.

 

Marţi, 27 noiembrie

·         10:00-12:00, Sala Senatului, Atelier interactiv de Personal Branding, Trainer: Dana Schneider, Personal & Business Coach;

·         14:00-16:00, Sala Senatului, Workshop interactiv - Experienţă versus Talent, Traineri: Mihaela Puşcaşu, Managing Partner, S.C.Vital HR, Laurenţiu Morar, Managing Partner, S.C.Vital HR.

 

Miercuri, 28 noiembrie

Amfiteatrul A9 al Universităţii

·         09:30-10:00 Deschiderea sesiunilor de prezentări publice

·         10:00-11.00 - Iulia Săvuţiu, Senior HR Specialist, Channel Partner Great People Inside Romania

·         11:00-12:15 - Tibi Uşieriu, Maratonist

·         12:15-13:15 - Andrei Ţigănaş, Antreprenor specialist în comunicare

 

Participarea la acest eveniment a fost gratuită, iar participanţii au fost reprezentanţi ai tuturor celor cinci facultăţi ale Universităţii.

Echipa de organizare a fost formată din corpul de voluntari ai Centrului de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră (CICOC) al Universităţii ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
 

Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei” - 2017


 

În perioada 8-10 noiembrie 2017 la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a desfăşurat a V-a ediţie a Conferinţei Managementul Carierei, cel mai mare eveniment anual de dezvoltare personală şi carieră, desfăşurat în cadrul UAB, organizat de Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

 

Această ediţie a beneficiat atât de suportul partenerilor constanţi ai evenimentului: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Centrul Europe Direct Alba Iulia, Fundaţia Comunitară Alba, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba, Asociaţia Alumni UAB, Liga Studenţilor UAB, cât şi de sprijin din partea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior, prin proiectul: Mecanisme şi instrumente de corelare a ofertei educaţionale cu cerinţele pieţei muncii în cadrul Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia –PRO INSERT, CNFIS-FDI-2017-0592.

 

De-a lungul celor trei zile, participanţii au participat la prelegeri publice, ateliere interactive şi întâlniri cu angajatorii.

 

În prima zi a conferinţei, cei prezenţi au putut afla detalii legate de debutul în carieră, oportunităţi, obstacole şi şanse întâmpinate în decursul carierei de către cei trei invitaţi de excepţie: Dl. Daniel Breaz, Rector al Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Dl. Mircea Hava, Primar al Municipiului Alba Iulia şi Dl. Ioan Vulpescu, Senator, fost Ministru al Culturii. Participanţii au adresat întrebări în sesiunea Q&A, aflând astfel detalii mai puţin cunoscute din modalitatea de alegere a carierei sau setul de valori după care se ghidează în carieră fiecare invitat.

 

A doua zi a Conferinţei a cuprins un număr de trei ateliere interactive, la care studenţii au participat cu interes, ateliere susţinute de către: Trainer: Ovidiu Panaite, Consilier orientare carieră (Rolul dezvoltării personale în orientarea profesională: corporalitate, proiecţie, rol), Valentin Voinica, Manager Proiect, Primăria Municipiului Alba Iulia (Oportunităţi de dezvoltare a carierei în contextul Smart City) şi Iulia Muntean, Psiholog CICOC-UAB (Rolul asertivităţii în carieră sau…Cum să comunici ceea ce simţi şi gândeşti)

 

În a treia zi a acestui eveniment-maraton dedicat carierei a avut loc o masă rotunda cu reprezentanţi ai angajatorilor, studenţilor, absolvenţilor, cadrelor didactice, cu tema: Importanţa parteneriatului Universitate-absolvent-angajator. Modele de succes în comunitatea albaiuliană, moderată de către Dl. Alin Tomuş, sociolog.

 

Participarea la acest eveniment a fost gratuită, iar participanţii au fost reprezentanţi ai tuturor celor cinci facultăţi ale Universităţii.

 

Echipa de organizare a fost formată din corpul de voluntari ai Centrului de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră (CICOC) al Universităţii ,,1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, care au reuşit să organizeze activităţile premergătoare evenimentului şi deopotrivă să răspundă tuturor solicitărilor participanţilor pe tot parcursul celor trei zile. Componenţa echipei de voluntari CICOC implicată în organizarea acestei ediţii a conferinţei a fost următoarea: Sergiu-Eugen Apostu, Adriana-Daniela Cociş, Claudia Corcheş, Ioan-Lucian Cotârlea, Bianca Crişan, Iulian Lodroman, Emanuel Murgu, Daniela Udrea.

 

În acest an, la activităţile din prima zi a conferinţei au avut posibilitatea să participe şi studenţii Erasmus şi internaţionali care studiază la Alba Iulia, graţie sprijinului oferit de Centrul de Relaţii Internaţionale al Universităţii, coordonat de către Lect.univ.dr. Petru Ştefan Ionescu, prin asigurarea serviciilor de traducere de către D-ra Traducător Adina Elena Petrescu. De asemenea, Centrul de Imagine şi Marketing (prin D-ra Conf.univ.dr. Diana Câmpan şi Inf.-Graf. Mădălin Ordean) şi Biroul IT (Inf. Otilia Despa, Inf. Cristian Victor Matei) au fost părţi componente ale echipei organizatorice.

 

Programul celor trei zile a stârnit interesul publicului vizat, iar numărul celor prezenţi a depăşit prognozele iniţiale ale organizatorilor.

 

Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 1998 şi vine în sprijinul studenţilor prin oferirea de servicii de informare, consiliere şi orientare în carieră, precum şi servicii de consiliere psihologică.

 

 

 

 

     Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei” - 2016


     Studenţi şi absolvenţi ai UAB, elevi în clasele terminale de liceu, cadre didactice, angajaţi, angajatori, reprezentanţi ai mediului public şi privat au participat, în perioada 9-11 noiembrie 2016, la cea de-a patra ediţie a conferinţei "Managementul carierei", la Universitatea ,,1 Decembrie 1918,, din Alba Iulia.

 

     Pe parcursul a trei zile, cariera a fost subiectul principal al discuţiilor, dezbaterilor, prelegerilor şi întâlnirii cu angajatorii, derulate în cadrul programului evenimentului.

 

     În prima zi a conferinţei s-au desfăşurat ateliere cu tematică motivaţională, învăţare non-formală, carieră, antreprenoriat, respectiv: Atelierul "Dezvoltarea personală si succesul profesional: a face, a privi, a gândi", a planifica, susţinut de către Ovidiu Panaite, trainer; Atelierul "Vrei să fii fericit? Fii recunoscător!", susţinut de către Valeriu Stânea, antreprenor; Atelierul "De ce nu îmi spune şi mie cineva?! Kit de supravieţuire în mediul profesional", susţinut de către Andreea Groza, trainer; Atelierul "De vorba cu tine, despre primii paşi în carieră!", susţinut de către Larisa Dragolea, trainer, consilier orientare privind cariera; Atelierul "Gândirea şi abilităţile unui antreprenor inovativ!", susţinut de către Alexandru Roja, Director executiv Startup Transilvania Cluj Napoca.

 

     În cea de a doua zi a conferinţei au fost susţinute trei prelegeri, de către invitaţii Dan Sărmăşan (Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Agra"S), Sendy Ţălnar (Manager la propriul club de sport din orasul Alba Iulia „Sendy Club"), Cezar Grigoriu (Trainer, public speaker, autor al lucrărilor: „Managementul deciziei" şi „O profesie plină de respect şi emoţii").

 

     Cei trei invitaţi au împărtăşit celor prezenţi propriile experienţe şi modul în care au reuşit să îşi construiască o carieră. Prelegerile au avut un impact major în rândul tinerilor, care au plecat cu promisiunea că vor fi prezenţi şi la ediţia următoare.

 

     Cezar Grigoriu s-a aflat pentru a treia oară la Alba Iulia, în calitate de invitat al Conferinţei Managementul Carierei, declarând că îi place foarte mult oraşul şi atmosfera de aici şi că va veni de fiecare dată când va fi invitat.

 

     A treia zi a acestui maraton dedicat carierei a avut în program o masă rotundă la care au participat angajatori, studenţi, elevi, profesori, cu tema: Universitate - absolvent- angajator. Modele de succes în carieră în comunitatea albaiuliană, moderată de Dorin Sava, director Executiv Fundaţia Comunitară Alba. Discuţiile generate au fost constructive, generatoare de soluţii, dar şi propuneri venite din partea angajatorilor, pentru a creşte gradul de angajabilitate.

 

     O contribuţie deosebită în buna derulare a activităţilor conferinţei a avut grupul de voluntari CICOC-UAB, format din studenţi şi masteranzi ai mai multor specializări din Universitate, care au avut şansa să experimenteze organizarea unui eveniment de amploare.

 

     Conferinţa a fost organizată de către Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră al Universităţii „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia (CICOC-UAB), în parteneriat Consiliul Judeţean Alba, Centrul Europe Direct Alba Iulia, Fundaţia Comunitară Alba, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba, Alumni UAB, Liga studenţilor din UAB.


 

 

 

     Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei” - 2015


 

     În perioada 4 - 6 noiembrie 2015, la Universitatea „1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei. Evenimentul a ajuns la a treia ediţie şi s-a bucurat de un real succes în răndul studenţilor şi elevilor participanţi.

 

     Prima zi a conferinţei a cuprins trei workshop-uri, respectiv:

     - De pe băncile universităţii către profesionalism şi performanţă”Workshop dedicat studenţilor, invitat: Dl. Tiberiu Ţăran, Director General al Hotelului „Cetate” din Alba Iulia; 

     - „Reconversia profesională: realitate sau vis? Model de bună practică”speaker: Dna. Laura Popescu, personal trainer;

     - „Workshop despre primii paşi spre succesul în carieră”, trainer: Dl. Felix Crişan, Co-fondator Netopia.

 

     În a doua  zi studenţii au avut şansa să audieze, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, prelegeri ale unor recunoscuţi specialişti în domeniul resurselor umane şi antreprenoriat, respectiv:

     - Ing. dr. Ioan Popa, Director General, TRANSAVIA S.A.; 

     - Iulia Săvuţiu, manager resurse umane, S.C.Verla SRL, Freelancer;

     - Dr.ing. Adrian Gherasin, Manager Mentenanţă,  Oana Tatiana, Manager Resurse Umane, Star Transmission Cugir; 

     - Felix Crişan, Co-fondator Netopia; Compania IPEC, Claudia Bica, Şef Departament Resurse Umane.

     La conferinţa din acest an au luat parte peste 500 de participanţi (similar cu numărul participanţilor ediţiei de anul trecut), în cea mai mare parte studenţi ai Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, de la toate facultăţile şi specializările existente, dar şi elevi din anii terminali de la liceele din municipiul Alba Iulia.

 

     A treia zi a cuprins o sesiune plenară de prezentare a unor lucrări ştiinţifice în domeniul managementului carierei, sesiune care a debutat cu prezentarea Municipiului Alba Iulia pentru invitaţii din ţară şi din străinătate, moment realizat de către Conf.univ.dr. Mihai Gligor, Director al Departamentului de Istorie al UAB.

   Un punct însemnat din programul din acest an a fost masa rotundă cu tema: Parteneriatul Universitate-absolvent-angajator. Modele de succes în carieră în comunitatea albaiuliană, la care au participat studenţi, absolvenţi, angajatori, cadre didactice, precum şi toţi cei interesaţi.

     Ca şi la ediţia de anul trecut, această masă rotundă a beneficiat de implicarea membrilor Asociaţiei Alumni UAB şi a fost moderată de către Dl. Drd. Lucian Docea, manager proiect, bun cunoscător al pieţei muncii din zilele noastre, colaborator constant al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pe parcursul ultimilor ani.

     Ultima activitate a conferinţei a fost  teleconferinţa „Helping clients make better career decision”,destinată specialiştilor în consiliere vocaţională, susţinută de către Dl. Prof. Itamar Gati, Phd., Hebrew University, Israel, eveniment la care au participat consilieri şcolari căt şi alte persoane implicate în problematica consilierii în carieră. 

 

 

 

     Conferinţa Internaţională „Managementul Carierei” - 2014


 

     În perioada 5 – 6 noiembrie s-a derulat, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, cea de a doua ediţie a Conferinţei „Managementul Carierei”, unde speakeri de renume şi modele de urmat în dezvoltarea unei cariere profesionale au vorbit celor peste 500 de persoane prezente despre dezvoltare, evoluţie şi succes în carieră.

 

     Deşi aflată la doar a doua ediţie, formatul acestei manifestări a început să prindă contur şi să îşi segmenteze un public ţintă, format din studenţi, elevi în anii terminali, angajaţi şi angajatori, organisme publice, interesate de ceea ce înseamnă dezvoltare personală şi management al carierei.

 

     După prima zi a conferinţei, în care speakerii Marius Ghenea, Nicuşor Ruiu, Cezar Grigoriu şi Cristian Oneţiu au susţinut prezentări în faţa celor prezenţi, bilanţul a fost unul peste aşteptări, lucru dovedit de receptivitatea publicului prezent şi solicitările unor agenţi publici şi privaţi de a se implica în organizarea celei de a treia ediţii, care se va derula în anul următor.

 

     A doua zi a conferinţei, conform programului, a constat în derularea a trei workshop-uri, respectiv:

     - „Primul pas spre cariera mea!”

     - „Managementul Carierei începe încă din liceu şi din facultate!”

     - „Convergenţe calitative ale învăţămăntului superior în domeniul economic cu piaţa muncii”.

 

     Toate cele trei teme propuse au suscitat interesul celor prezenţi, singurele constrăngeri au fost cele legate de timp, care s-a dovedit a fi insuficient pentru dezbaterile ulterioare pe care le-au generat.