Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră
 
Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră
VREI SĂ DEVII VOLUNTAR?

 

 

 

     Voluntariatul poate fi o sursă foarte bogată de învăţare, atunci cănd există  atăt dorinţa de a învăţa din partea voluntarului, căt şi preocupare pentru motivaţia voluntarului din partea organizaţiei la care acesta activează. Implicăndu-se în diverse proiecte şi activităţi, lucrănd în echipa sau de unii singuri, confruntăndu-se cu diverse situaţii şi probleme, voluntarii dobăndesc implicit noi abilităţi, noi cunoştinţe, noi atitudini - într-un cuvănt, noi competenţe.

 

     În timp ce altruismul, preocuparea pentru cei din jur şi pentru diverse subiecte cu impact comunitar este cea mai evidentă motivaţie pentru a deveni voluntari, pentru mulţi tineri este deosebit de motivantă oportunitatea de a dobăndi noi abilităţi utile pentru a-si găsi un loc de muncă sau posibilitatea de a explora diferite opţiuni de carieră. Activităţile de voluntariat pot avea un impact puternic asupra traiectoriei profesionale a unui tănăr. Dintre toate tipurile de învăţare informală şi non-formală, voluntariatul este cea mai complexă modalitate de a învăţa, de a te dezvolta şi de a împărtăşi cele învăţate.

 

     Ai trăit deja experienţa unui interviu de angajare? Daca da, cu siguranţa ai întălnit întrebări care merg dincolo de studiile tale, referitoare la modul în care lucrezi în echipa sau individual, modul în care faci fata unui termen limita, modul în care rezolvi o anumita problema sau modul în care te comporţi într-o anumita situaţie. Chiar daca nu ti-au fost formulate ca atare, poţi fi sigur ca în spatele anumitor întrebări s-au aflat raţionamente privind capacitatea ta de a face faţă stresului, de relaţionare cu cei din echipa, de a duce la capăt o sarcina şi aşa mai departe. Desigur că poţi răspunde elocvent şi poţi fi convingător raportăndu-te la situaţii   din viaţa ta personala sau la situaţii   ipotetice; însă nu ţi-ar plăcea, totuşi, să poţi dovedi aceste lucruri cu fapte şi experienţe concrete?

 

     Acea mult răvnită „experienţă" de care toată lumea are nevoie în CV atunci cănd aplică la un job nu poate fi, din păcate, obţinută în nici un fel de instituţie de învăţămănt, însă nici stănd acasă sau distrăndu-te cu prietenii. Voluntariatul, în schimb, îţi oferă oportunitatea de a îmbina munca într-un proiect concret, aplicat în comunitate, şi deci de a dobăndi experienţa practică de care ai nevoie, cu socializarea şi relaţionarea cu persoane în situaţii deosebit de diverse. Experienţele de lucru şi de relaţionare pe care le vei trăi pe parcursul implicării tale ca voluntar se pot dovedi o excelenta sursă pentru atunci cănd vei fi pus în faţa faptului de a-ţi dovedi într-un fel sau altul valoarea, competenţele, atitudinile. Poate va fi în faţa unui angajator sau poate chiar în faţa unei comisii de admitere într-o instituţie de învăţămănt. 

    

     Oricum, important e să fii pregătit să demonstrezi aceste competenţe pe care tu le deţii.

 

     Unele organizaţii oferă voluntarilor lor instruire în anumite subiecte de interes pentru derularea în bune condiţii a activităţii acestora sau oportunitatea de a participa la diverse cursuri sau scoli de vara în subiecte conexe activităţii lor sau pur şi simplu pentru a-i ajuta în dezvoltarea lor personala şi pentru a-i motiva. Alte programe şi activităţi de voluntariat, în schimb, nu necesita instruire prealabila sau nu au posibilitatea de a-si motiva voluntarii în acest fel. Dincolo de aceste instruiri la care au acces, voluntarii învăţa mult mai multe din experienţa lor practica directa din cadrul activităţilor. Majoritatea programelor şi a activităţilor de voluntariat nu sunt concepute pentru a propune obiective de învăţare specifice voluntarilor pe care ii implica, ci sunt axate pe nevoile comunităţii. O excepţie ar fi, de exemplu, chiar programul Serviciul European de Voluntariat, care este conceput special pentru a ţine seama de obiective de învăţare adresate voluntarilor SEV. Însă chiar şi activităţile obişnuite de voluntariat rezulta în dezvoltarea personala a voluntarilor, de exemplu prin creşterea încrederii în sine sau a abilităţilor de relaţionare interpersonală sau printr-o raportare mai matură la propria responsabilitate într-o comunitate. Indiferent de instruirea pe care o primesc sau nu, voluntarii spun, adesea, ca au învăţat indirect, prin experienţa lor concretă, prin interacţiunile pe care le-au avut sau prin observarea altora sau a situaţii  lor în care au fost implicaţi pe parcursul activităţilor.

 

     Căteva competenţe pe care, menţionează voluntarii, le-au dobăndit pe parcursul implicării lor în proiecte şi activităţi de voluntariat sunt: 

- competenţe generale precum comunicare în scris sau verbal - în limba maternă sau într-o limbă străină, relaţionare cu beneficiari / sponsori / autorităţi / mass-media / personalităţi publice, etc., negociere, cooperare, asumarea responsabilităţii, luarea de iniţiativa, rezolvarea de probleme, gestionarea conflictelor, lucrul în echipa, leadership, comunicare interculturală, buna gestionare a timpului de lucru, etc. 
- competenţe legate de sarcini specifice precum redactare de documente, scrierea de proiecte, contabilitate primară şi gestionarea de fonduri, documentare, competenţe administrative, animaţie socio-culturală, organizare de evenimente, lucrul cu diverse tehnnologii moderne, etc;

 

     Mai mult decăt  atăt, voluntariatul te poate ajuta sa îţi dezvolţi noi atitudini fata de cei din jur şi fata de lumea care ne înconjoară: civism şi participare la viaţa publică, toleranţa, deschidere culturală, preocupare faţă de mediul înconjurător, etc.

 

     Crezi că vei avea nevoie de unele dintre aceste competenţe în viaţa ta de adult şi pentru parcursul tău profesional? Noi credem ca da!

 

     Daca nu te-am convins încă, răsfoieşte publicaţia din stănga, în care am adunat mărturii reale ale unor voluntari care au simţit beneficiile implicării în activităţi de voluntariat pentru cariera lor profesională şi academică, căt şi mărturiile unor specialişti HR şi ale unor cadre didactice!

 

     Sursa: http://www.voluntareuropean.ro/competente.php

 

     Voluntariatul şi angajabilitatea tinerilor


     Alătură-te noua! Devino voluntar!

 

     Pentru a fi voluntar, nu e nevoie de o ocazie specială. Aceia dintre voi care înteleg importanţa educaţiei, care intenţionează să promoveze adevăratele valori şi care doresc să îşi aducă contribuţia în buna evoluţie a vieţii profesionale a studenţilor şi absolvenţilor Universităţii, Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Cariera vă adresează un mesaj:

 

     OFERĂ-TE VOLUNTAR!


     ÎMPREUNĂ PUTEM SCHIMBA CEVA!     În contextul actual, cănd majoritatea tinerilor au ca principale preocupări petrecerea timpului liber în cluburi sau baruri şi, pe ici pe colo, cu un dram de atenţie alocat altor proiecte...te invităm să-ţi îndrepţi atenţia şi spre un alt domeniu, cel al voluntariatului. Deşi, în principiu, cănd spui "voluntariat" te găndeşti la o munca neplătită... dacă e să analizezi complexitatea cuvăntului acestuia, vei realizai că îmbină armonios utilul cu plăcutul, iar - în timp- activitatea desfăşurată îţi aduce satisfacţii de neegalat şi îţi deschide noi orizonturi - oferindu-ţi, totodată oportunitatea de a alege noi opţiuni. Dacă vrei, ai încredere în tine, poţi să schimbi ceva şi vrei s-o dovedeşti, vino să formăm o echipă dinamică, valoroasă, care vrea şi poate să ofere o şansă tuturor! Indiferent de motivaţia pe care o ai, implicarea ta e valoroasă! Pentru informaţii suplimentare, poţi trimite un mesaj pe adresa de e-mail cicoc@uab.ro sau ne poţi contacta personal, la sediul centrului din Palatul Apor, parter; pentru o mai mare eficienţa, poţi aduce cu tine contractul de voluntariat care poate fi downloadat în secţiunea "Formulare"